U Osijeku Radić i HDZ sve jače pritišću SDP-ovu vlast: “Tko je kriv što je Grad izgubio 3,8 milijuna kuna nepovratnih sredstava EU-a?”

U povodu priopćenja osječkog SDP-a Gradska organizacija HDZ-a Osijek održala je jučer konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik Ivan Radić odgovorio na, kako je naglasio, obmane i manipulacije koje su plasirane spomenutim priopćenjem “a sve radi prikrivanja nerada, neorganiziranosti i neučinkovitosti gradske uprave”.

Podsjetio je kako su prošli tjedan na lokaciji gdje je gradska uprava građanima obećala gradnju reciklažnog dvorišta u Donjem gradu javno postavio pitanja gradskim čelnicima o tome što se dogodilo s 3,8 milijuna kuna nepovratnih sredstava koje je Osijek trebao dobiti putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike za ovu namjenu, kao i gdje će, kada i od čijih sredstava građani dobiti ovo dvorište koje je Grad dužan sagraditi.

– Vijećnici HDZ-a, u dogovoru s gradskim predsjedništvom, postupili su na način da su u interesu građana i gospodarstvenika grada Osijeka prihvatili odluku kojom se prihvaća prigovor gospodarskog subjekta da im se ne gradi odlagalište u njihovom susjedstvu. Time smo štitili 350 radnih mjesta koja su nam važnija nego nekakvo politiziranje – jasan je Radić. Ističe kako je očito problem to što gradska uprava nije iskomunicirala s gospodarskim subjektom u neposrednoj blizini tu namjeru gradnje.

– Da postoji dijalog između gradske uprave i gospodarstvenika, što uporno zahtijevamo, ovo se ne bi dogodilo – kaže Radić. No za njega je pravo pitanje što će biti s nepovratnim sredstvima koja su Gradu za tu namjenu odobrena iz Kohezijskog fonda Europske unije preko Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

– Natječaj je zatvoren 15. prosinca, a novih nema na vidiku. Tko će platiti 3,8 milijuna kuna koje smo trebali dobiti kao nepovratna sredstva Europske unije? Što je s projektnom dokumentacijom u iznosu od milijun kuna koju smo platili za reciklažno dvorište i tko će platiti novu dokumentaciju? Vjerojatno građani – kaže Radić.

GENERALNI URBANISTIČKI PLAN JE DOKUMENT KOJI SE MOŽE MIJENJATI

Radić je komentirao i tvrdnju SDP-a da se reciklažno dvorište mora graditi na mjestu od kojeg je Grad odustao, jer je to predviđeno GUP-om iz 2006. Kaže, to je planski dokument koji se može mijenjati. Uostalom, od 2006. šest je puta mijenjan.

Radić ponavlja i pitanja koja je HDZ u nekoliko navrata već uputio gradskoj upravi: Što je s oborinskom odvodnjom u Gospodarskoj zoni Nemetin? “Grad Osijek je nije osigurao, a bez tog sustava ne možete privući investitore”, upozorava Radić te podsjeća kako je 2017. bio raspisan natječaj Ministarstva gospodarstva za infrastrukturno opremanje poduzetničkih zona na koji se mogao javiti i Grad Osijek. “Mogli su dobiti deset milijuna kuna i riješiti pitanje oborinske odvodnje. Sredstava su dobili, primjerice, općine Čepin i Antunovac”, kaže Radić.

Izvor: Glas Slavonije

Nema komentara

Komentiraj