U Osijeku se za Dan grada otvara Muzej okusa

0
527

Potpisom Ugovora o zakupu poslovnog prostora Grad Osijek predao je zakupniku na korištenje poslovni prostor – Paviljon Gradski vrt na razdoblje od deset godina.

Ugovor su danas, upravo u Paviljonu, potpisali gradonačelnik Ivan Vrkić i tvrtka PATRINUS d.o.o. iz Osijeka, koju zastupa direktor Krešimir Dodig. Devetnaest prostorija u prizemlju i četiri na katu ponudit će Osječanima i gostima grada jedinstvene sadržaje okupljene pod nazivom Muzej okusa, gdje će se prožimati osječka prošlost i sadašnjost; nudit će se ekskluzivna vina od 1947. pa do suvremenih, koja će se sljubljivati s ponudom odgovarajućih jela i delicija; bit će izloženi eksponati koji će pratiti povijest Paviljona Gradski vrt i grada, a u dijelu središnje dvorane zadržat će se i nekadašnji sadržaji poput plesne dvorane. Još mnoga iznenađenja priprema novi upravitelj, a sva će biti razotkrivena na svečanom otvorenju prigodom Dana grada Osijeka, 2. prosinca.

Podsjetimo, prema povijesnoj i arhivskoj građi, Paviljon je svečano otvorena 9. kolovoza 1865, u 21. sat. Tada je dovršena temeljita rekonstrukcija zgrade – plesne dvorane i gradske kuće koja je izgorjela sredinom 19. stoljeća, a obnovljena u ranohistoricističkom stilu.
Zgrada se svojom osnovnom namjenom oslanjala na zbivanja uz iznimno popularan park ispred južnog pročelja – gradski vrt i bila popularno izletište, posebno nedjeljom, a postojala je i tramvajska linija od grada do gradskog vrta, koji je tad bio na južnoj periferiji grada. Nestankom parka sredinom 20. stoljeća nestaje i njena primarna funkcija. Nakon tog razdoblja koristila se u potpunoj suprotnosti sa svojom izvornom namjenom.
Neposredni uzrok propadanja je oštećenje zgrade tijekom domovinskog rata te daljnja devastacija, vandalizam, propadanje uslijed neodržavanja.
Grad je do sada uložio više od 11 milijuna kuna na obnovu, a planira još oko 2 mil. u 2017. za uređenje Trga ispred Paviljona. (osijek.hr)

Nema komentara

Komentiraj