Predstavljena likovna monografija “Radoičić: San”

0
173

U riječkoj Gradskoj vijećnici predstavljena je likovna monografija “Radoičić: San“ koja obuhvaća umjetnički pregled najvažnijih radova istaknutog hrvatskog i riječkog, likovnog i multimedijskog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića.

Monografiju su predstavili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, akademik Tonko Maroević, povjesničarka umjetnosti dr.sc. Nataša Lah te izdavač Dragan Ogurlić.

Knjigu je objavila Naklada Val iz Rijeke uz potporu Grada Rijeke.

Likovna monografija “Radoičić: San“ obuhvaća umjetnički pregled najvažnijih radova istaknutog hrvatskog i riječkog, likovnog i multimedijskog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića kroz tekstove akademika Tonka Maroevića te povjesničarki umjetnosti Jerice Ziherl i Nadežde Elezović, kao i kroz reminiscencije samog autora. Monografija sadrži i kompletnu autorovu biobibliografiju te oko pet stotina radova, crteža, nacrta scenografija, plakata i ostalog, u likovnoj i grafičkoj obradi Branka Lenića.

Govoreći o Voji Radoičiću gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je ovaj veliki umjetnik, jednom je negdje izjavio da se u Požegi rodio slučajno, a da je Rijeku za svoj dom izabrali namjerno i to je  najljepši kompliment koji jedan grad može dobiti od čovjeka i umjetnika čiji je svijet kreativan, prepun boja, prepun mašte,  primorskih i riječkih motiva, prepun dječje radoznalosti i zaigranosti  da koja osvaja.

– Fascinantno je vidjeti da je Vojo uvijek ostao zaljubljen u ovaj grad, što se vidi gotovo na svakoj  slici, skulpturi, scenografiji, ilustraciji, u svakom domaćem  čakavskom komentaru, kazao je gradonačelnik te dodao kako mnogi kažu da bi svaki Riječanin u kući morao imati  knjigu Kako čitati grad, Radmile Matejčić  i barem nešto Vojino, jer njegov život je umjetnost i njegov život je san, a Rijeka ima tu sreću da bude Vojin grad.

Nema komentara

Komentiraj