Umirovljenicima uručene diplome za uspješno završene informatičke tečajeve

0
179

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke uručena su priznanja polaznicima besplatnih informatičkih tečajeva namijenjenih starijima od 65 godina. Besplatne tečajeve o osnovama informatike te e-novinarstva, koje je sklopu EU projekta INCA organizirao Grad Rijeka, ove je godine završilo čak 120 polaznika.

Umirovljenicima su priznanja uručili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat i pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić.

Čestitajući im na uspješno završenim tečajevima, gradonačelnik Obersnel podsjetio je da Grad Rijeka informatičke edukacije za osobe starije životne dobi organizira još od 2005. godine. Zahvaljujući tom programu osnovnu informatičku obuku do danas je prošlo oko 3200 polaznika.

Tečajevi su zadnjih godina financirani uglavnom putem europskih projekata, a ove godine je to bilo iz projekta INCA (INclusive INtroduction of INtegrated CAre). „Program se također savršeno uklapa i u europsku strategiju poticanja cjeloživotnog obrazovanja, a upravo ste vi dokaz da godine nisu i ne smiju biti ograničavajući faktor za stjecanje novih znanja“, rekao je gradonačelnik Obersnel.

U ovogodišnjem ciklusu održana su dva informatička tečaja – Osnovni informatički tečaj i Tečaj osnova online novinarstva. Program Osnovnog informatičkog tečaja završilo je 90 polaznika, a obuhvaćao je upotrebu računala za pronalaženje, procjenu, pohranjivanje, stvaranje, prikazivanje i razmjenu informacija te razvijanje suradničkih mreža preko Interneta.

Tečaj online novinarstva pohađalo je 30 polaznika koji su se upoznavali s portalom penzici.rijeka.hr te temama novinarstvo i e-novinarstvo, etika i Zakon o medijima, prikupljanje činjenica, pisanje vijesti i izvještaja, uređivanje teksta za objavu na portalu, fotografija u internetskom članku, priprema fotografije za objavu u internetskom članku.

Pročelnica Ankica Perhat istaknula je kako je svaki peti stanovnik Rijeke stariji od 65 godina, zbog čega je Grad Rijeka za njih je osmislio čitav niz programa s ciljem zaštite životnog standarda i kvalitetnijeg življenja. Spomenula je također i brojna prava koja su im na raspolaganju iz Socijalnog programa Grada Rijeke. Pročelnik Željko Jurić posebno se zahvalio Centru za tehničku kulturu koji tečejave za osobe starije životne dobi provodi već deset godina, a umirovljenike okupljene u Gradskoj vijećnici pozvao je da svojim prijedlozima pomognu u osmišljavanju strukture i budućih informatičkih edukacija.

Nakon što je direktorica Centra za tehničku kulturu Olivera Stanić održala kratku prezentaciju niza programa osmišljenih za osobe starije životne dobi, uzvanicima su podijeljene diplome. Da godine uistinu nisu ograničavajući faktor, dokazao je i polaznik koji je informatičko opismenjavanje završio u dobi od 88 godina. (rijeka.hr)

Nema komentara

Komentiraj