Gradonačelnik Ivo Baldasar otvorio izložbu hrvatskog slikara Milivoja Uzelca

0
539

U Galeriji Dioklecijan Muzeja grada Splita gradonačelnik Ivo Baldasar otvorio je danas izložbu „Milivoj Uzelac u zbirci Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru“.

„Riječ je o značajnoj kulturnoj manifestaciji koja se događa u našem gradu izlaganjem dijela opusa jednog od najznačajnijih modernih umjetnika. Ovo je dio moje osobne ideje o jačoj kulturnoj suradnju gradova Splita i Mostar.

Tim više što ima još mnogo umjetničkih dijela i ostvarenja koja čekaju da ugledaju svjetlo dana. Pri tome posebno mislim na umjetnički fundus Franjevačkog samostana u Mostaru za koji se nadam da će dio svog umjetničkog blaga i ostvarenja predstaviti na izložbi u Splitu.

Postavljanjem izložbe dijela Milivoja Uzelca rezultat je vrijednog rada djelatnika i kustosa Muzeja grada Splita i Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru,  te im na tome svima čestitam“, kazao je gradonačelnik Baldasar proglasivši izložbu – otvorenom.

Događaj je pozdravio i Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma Stjepan Kosača, podržavši gradonačelnikove riječi za jačom kulturnom suradnjom Mostara i Splita.

Kako je pojasnila Narcisa Bolšec Ferri, ravnateljica Muzeja grada Splita, izložba djela jednog od najboljih hrvatskih umjetnika s početka 20-ih godina prošlog stoljeća, prvo je izlaganje zbirke izvan Mostara.

„Nakon što smo u svibnju ove godine u Mostaru imali izložbu djela Emanuela Vidovića, sada u Splitu po prvi put imamo izložbu dijela Uzelčeva opusa koji se čuva u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Izložba je možda mala, jer se održava u malom prostoru. No, sam umjetničko-kulturni događaj je od velikog značaja za Split“, kazala je to u svom govoru ravnateljica Bolšec Ferri.

Nela Žižić, kustosica izložbe iz Muzeja grada Splita navela je kako je umjetnički profil slikarstva Milivoja Uzelca snažno oblikovano slikarevim boravkom u Pragu kada je bio  u doticaju s najsuvremenijih europskim umjetničkim strujanjima.

„Izrađivao je aktove i portrete, a tijekom boravka na jugu Francuske nastali su svijetli, koloristički krajolici i Dom Herceg Stjepan Kosača čuva djela iz njegove francusko-provansalanske faze.  Vidimo široki raspon motiva, tema i tehnika koji je koristi ovaj veliki slikar“, navela je kustosica Žižić.

Kustosica izložbe iz Mostara Danijela Ucović kazala je kako je Uzelac veći dio svog života stvarao izvan Hrvatske.

„Nakon slikareve smrti 1977. godine u Francuskoj,  njegova supruga darovala je dio slika sa željom da stanovnici njegova rodnog grada, Mostara, sačuvaju uspomenu na njega“, istaknula je kustosica  Ucović.

Milivoj Uzelac (1897-1977.), zajedno s Vilkom Gecanom i Marijanom Trepšeom, pripada među umjetnike prvog i najznačajnijeg vala modernističkih tendencija u hrvatskoj umjetnosti. (Grad Split)

Nema komentara

Komentiraj