Na Peristilu započeli “Dani Dioklecijana”

0
223

Uz stražu rimskih pretorijanaca i gromoglasne fanfare, Dane Dioklecijana koji se održavaju dvanaestu godinu za redom svečano je otvorio večeras na Peristilu gradonačelnik Grada Splita Ivo Baldasar.

„Neka sa ovog drevnog trga  u svijet krene slika što Splićani i Splićanke, odnosno Rimljani i Rimljanke znaju. Uživajte  u ceremoniji i proslavi, te proglašavam Dane Dioklecijana otvorenima“, kazao je gradonačelnik.

Prije ceremonije svečanoga otvaranja priredbe, car Dioklecijan, kojeg je i ove godine utjelovio glumac Robert Kurbaša, uz pratnju pjevačice Severine koja je, pak, utjelovila Prisku, obišao je na kočiji svoju palaču i na Peristilu se obratio svojim ‘podanicima’ u togama.
Zahvalio se gradonačelniku Baldasaru što mu je na nekoliko dana predao grad.

„Ne mijenjajte povijest rušeći oko sebe. Zapisujte povijest gradeći oko sebe i u sebi. Otvorite širom vrata moje palače svim dobronamjernim putnicima ma koje vjere bili.

Ove dane neka nema recesije. Nitko ne smije patit! Umjesto gradskog vijeća, Senat i rimski narod vladat će gradom. Bit će samo jedan zakon: kruha i igara!
Najbolji rimski kuvari neka priprave delicije, a medovina neka se toči na tolitre!“, zapovjedio je rimski car. I careva supruga Priska se obratila svom puku: „Ponosna sam što sam dite ovoga grada. Evo me među vama, danas kao carica, ali uvik ka dite ovoga grada“.

Brojne građane i turiste okupljene na Peristili pozdravili su i predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatske turističke zajednice, te Ministarstva turizma RH.
Najveća atrakcija noći zasigurno su bili pretorijanci i gladijatori, a veliku pozornost i ove godine privukla je Dioklecijanova večera koja se održavala u Podrumima.
Dok je Dioklecijan pomno promatrao okupljeni puk, pretorijanci i gladijatori su, po carevoj naredbi, izveli nekoliko borbenih formacija i demonstrirali umijeće mačevanja i borbe.

Uz bogat program na više gradskih lokacija, tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna manifestacija „Dani Dioklecijan“ ponovo je oživjela vrijeme prije 17 stoljeća kada je palačom koračao slavni rimski car. (split.hr)

Nema komentara

Komentiraj