U organizaciji Grada Splita počeo Info tjedan Split Smart City

0
205

U organizaciji Grada Splita počelo je četverodnevno savjetovanje pod nazivom Info tjedan Split Smart City na kojem će se razmatrati informatička rješenja kojima je svrha poboljšati funkcioniranje kako uprave, tako i ostalih segmenata funkcioniranja grada u cilju podizanja kvalitete života građana.

Savjetovanju, uz predstavnike Gradske uprave i gradskih poduzeća prisustvuju predstavnici brojnih renomiranih tvrtki iz IT sektora iz Splita i cijele Hrvatske, koje djeluju i na prostoru regije, a podružnice imaju diljem svijeta, od Europe do SAD-a. Otvarajući ovaj značajan skup, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović je istakla da je riječ o prvom iskoraku Grada na ovom području u cilju ostvarenja ideje Splita kao pametnog grada.

Idejni koncept Splita kao pametnog grada je predstavio gradonačelnikov savjetnik za razvoj grada i EU fondove, Krešimir Budiša koji je istakao da je riječ o razvojnom programu usmjerenom prema implementaciji suvremenih informatičkih tehnologija u cjelokupni sustav upravljanja gradom Splitom i njegovim sadržajima.

„Osmišljavanje programa je počelo dolaskom aktualne vlasti na upravljačke funkcije u gradu. U proteklih 6 mjeseci su snimljeni postupci i procesi unutar gradske uprave, u velikom dijelu gradskih komunalnih društava te cjelokupna komunikacija i usluga prema građanima. Sistematiziran je Odsjek Gradske uprave unutar odjela za međunarodne i EU razvojne projekte – Smart city i digitalizacija. Predviđen je proračun odsjeka za investicije, u prvoj fazi u vrijednosti 1 milijun eura vlastitih sredstava za 2018. godinu te 6 milijuna eura kroz EU fondove za vlastite projekte i komunalna društva. Započet je i redizajn i razvoj novog suvremenog web-a Grada Splita.

O smjeru kojim se krenulo govori i nagrada za najbolje Smart city rješenje u području mobilnosti u RH – Split smart parking – u procesu implementacije“,  kazao je Budiša. Potom je iznio i osnovne ideje u kojem smjeru bi se trebalo razviti jedinstvena smart city aplikacija za sva smart city rješenja kao pristupa za krajnjeg korisnika. U tom kontekstu je naveo snimanje poslovnih procesa unutar gradske uprave te gradskih ustanova i društava, kao i njihovo objedinjavanje. Potom unaprjeđenje sigurnosnog sustava grada, nadzora, kamera i detekcije, uspostavu upravljačkog sustava za prometno i komunalno redarstvo, razvoj ticketing i lokacijskog sustava javnog prijevoza; uspostavu informacijskog transportnog sustava za sve oblike prijevoza; uspostavu upravljačkog i nadzornog sustava odvoza i razdvajanja otpada; uspostavu upravljačkog i nadzornog sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Također, između ostalog i objedinjavanje financijskih informatičkih rješenja i sustava svih korisnika proračuna i gradskih komunalnih društava; implementaciju suvremenog GIS upravljačkog sustava svim površinama, subjektima, sadržajima, objektima i gradskom imovinom; implementaciju suvremenog upravljačkog sustava gradskih projekata; nabavu i razvoj pametnih energetskih rješenja za javne zgrade. „Riječ je o cjelovitom procesu u kojem se ide k cjelovitom rješenju da se implementiraju najbolji projekti, odnosno najbolja rješenja“ rekao je gradonačelnikov savjetnik.

U raspravi je, pored ostalog, istaknuto kako je smart city filozofija razvoja, gdje je u fokusu interes građana, pri čemu je nužna suradnja sa svim sudionicima iz gospodarstva. Nadalje, da povezivanje mora biti vertikalno, ali i horizontalno na način koji će omogućiti stvaranje novih aplikacija koje će biti „open date“.

Savjetovanje se nastavlja predstavljanjem informatičkih rješenja iz područja mobilnosti i prometa; informatičkih rješenja iz područja e-governmenta i gradske uprave; informatičkih rješenja iz područja zelenih tehnologija i okoliša te informatičkih rješenja iz ostalih područja – npr. javna sigurnost, upravljanje incidentima, sustav komunikacije s građanima i turistima.

Nema komentara

Komentiraj